Sacharidy
Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry, zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin(aldehydů nebo ketonů). Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky.
Význam
Sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech. Rostliny a ostatní autofototrofní organismy je dokáží vyrábět procesem zvaným fotosyntéza z vody a oxidu uhličitého pomocí sluneční energie. Ostatní organismy jsou závislé na jejich příjmu v potravě. Při krátkodobém nedostatku je mohou syntetizovat z aminokyselin a glycerolu.
Sacharidy mají v organismech důležité funkce:
- · zdroj a krátkodobá zásoba energie (glukóza, fruktóza)
- · zásobní látky (škrob, glykogen, inulin)
- · stavební materiál (celulóza, chitin)
- · složky některých složitějších látek (nukleových kyseliny, hormonů, koenzymů)
Sacharidy mají také průmyslový význam: jsou přírodními surovinami pro výrobu papíru, textilních vláken, ethanolu, výbušnin ad.
Sacharidy ve výživě člověka
jsou hlavním zdrojem energie. Dříve byly sacharidy označovány pod názvy: uhlovodany, uhlohydráty a karbohydráty.
Sacharidy dělíme podle počtu cukerných jednotek.
- · Monosacharidy mají jednu cukernou jednotku a jsou zastoupeny – glukózou, fruktózou a galaktózou.
- · Disacharidy mají dvě jednotky, patří sem: sacharóza, galaktóza a maltóza. Monosacharidy a disacharidy označujeme pod názvem jednoduché cukry.
- · Polysacharidy (komplexní cukry) jsou tvořeny z více jak 10 cukerných jednotek, jsou zastoupeny glykogenem, škrobem avlákninou. Jednoduché cukry (sladkosti, med, ovoce, zelenina, cukrová třtina a cukrová řepa, mléko,…) by měly tvořit 1/6 z celkového denního příjmu sacharidů. Většinu (5/6) by měly tvořit komplexní cukry.
Sacharidy jsou nejvíce zastoupeny v rostlinné stravě, jedinou výjimkou je mléčný sacharid (laktóza), který je obsažen v mléku a v mléčných výrobcích.
Sacharidy kryjí u člověka 50-80 % energetické potřeby (průměrně 60 %). Průměrná denní doporučená dávka sacharidů je 300-420 g. Energetická hodnota 1 g sacharidů je přibližně 17 kJ. Jejich největším zdrojem v potravě je škrob, v našich podmínkách hlavně z obilnin a brambor, méně z luštěnin“.
Hlavní druhy sacharidů |
Nejčastější zdroje |
Jednoduché cukry |
Ovoce, med, cukrová třtina a řepa, mléko, slad, cukrovinky, slazené nápoje, atd. |
Komplexní cukry |
Brambory, obiloviny, luštěniny, zelenina, celozrnné výrobky |
Nedostatek sacharidů vede k úbytku tukových zásob, což může být způsobeno některými dietami. Extrémně nízký nedostatek způsobí úbytek svalové hmoty, překyselení organismu a může negativně ovlivnit psychiku člověka. Naopak nadbytek vede k tvorbě zubního kazu a k přibývání na váze.